Kränkningsnytt #6 - Den fria viljans kränkning

Det här är både tragiskt och komiskt på samma gång. Tragiskt för att någon kan bli så pass "kränkt" av att någon är av en annan åsikt, att man stämmer människan i fråga. Tragiskt för att en gubbe på 77 år kan sakna självinsikt så till den grad, att han häpnar över att någon som är en fjärdedel av hans ålder inte vill ligga med honom. Och komiskt av exakt samma anledningar.

Diskriminerad av att en annan människa väljer att utöva sin fria vilja, går det att bli det? Kränkande av en inbillad äganderätt. Men det är ju bra att veta. Har man väl följt med någon hem så är man skyldig att ha sex med denne, om man inte har en godtagbar anledning till att slippa, som inte på något sätt kan tänkas kränka den andre. Fast kränkningar till föjd av ålder förekommer garanterat på riktigt också. Inte minst på arbetsmarknaden.

Det har varit lite ont om kränkningar i media på sista tiden, så jag hade nästan hunnit börja hoppas på att hysterin ebbat ut. Visst, munkarna i Burma blev ju kränkta, kränka på riktigt till och med, och alla förfasades över det så länge som media skrev om det. Och alla andra människor som lever i andra diktaturer runtom i världen blev samtidigt kränkta av att de inte omskrevs just alls i svensk media. Men det vet de ju inte om, det vet bara vi. Vi sitter med andra ord inne med en potentiell kränkning. Det är en rätt kul tanke, att kunskap skulle kunna kränka. Eller tystnad, för den delen.

Det räcker således inte att hålla käften i förhoppning om att ingen ska bli kränkt. Även tigandet skulle kunna vara en form av förolämpning. Kanske sitter det folk lite varstans och känner att just den grupp som de identifierar sig mest med inte får komma till tals fullt lika mycket som andra grupper? Tjejerna i Idol kränks visst av att Marie Picasso får mer uppmärksamhet än vad de själva upplever att de får, till exempel.

Kanske kränks vi hockeysupportrar över det faktum att det skrivs betydligt mer om fotboll än om hockey? Kanske kränks patienter med prostatacancer av att de upplever att bröstcancer får mer uppmärksamhet i förhållande till hur många som faktiskt drabbas och dör av sjukdomen, med allt vad rosa band och bröstcancergalor heter? (10.000 svenska män får prostatacancer varje år, varav 2.500 dör. Att jämföra med att 7.000 svenska kvinnor årligen får bröstcancer, varav 1.500 dör (källa: cancerfonden)). Listan kan göras lång.

Men de enda som egentligen borde känna sig kränkta är väl ändå de som diskrimineras på riktigt, och som ingen lyssnar på, bara för att de drunknar bland alla pseudokränkningar, och ignoreras i och med den kränkningsidiosynkrasi som uppstår i pseudokränkningarnas spår.

image381
Kränkande bakverk?




Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Kommentarer:

1 Magistern:

Kan ju nämna att flertalet av tantens pepparkakor faktiskt inte är svastikor utan sauvastikor (motsols) och är en helig symbol i asien (bl.a. inom buddismen).

2 Robert:

Fan då, visste väl att jag borde ha spegelvänt bilden :-) Och solsymbol som solsymbol, bägge är förknippade med nazismen, oavsett vilken de använde sig av.

3 Magistern:

App, app, app! Så du menar att Pippi Långstrump är förknippat med hårdporr bara för att hennes karaktär använts i porrfilm?

4 Robert:

Liknelsen haltar lite, men jag ser din poäng :-P Folks okunnighet och avsaknad av känsla för detaljer har orsakat förknippningen mellan sauvastikan och nazismen. Folk generellt har väl ett hum om nazismen och dess symboler, men sällan mer.

(Firefox stavningsprogram tyckte att "förknippningen" skulle stavas "förstoppningen", och "sauvastikan" skulle visst stavas "Vatikanstaten" eller "sjukgymnastik")

5 Magistern:

På vilket sätt haltar min liknelse? Jag tycker den var alldeles utmärkt. Vi här i Sverige upplever Pippi Långstrump som en kär barnbokskaraktär (vi är 9 miljoner människor) medan man i USA säkerligen i åtminstone dubbelt så många fall förknippar karaktären med porr. På samma sätt tror jag väldigt, om inte extremt, många uppfattar s*stikan som en helig symbol och långt ifrån som en nazistisk symbol, det är "bara" vi i västvärlden som direkt kopplar symbolen till Adolf Hitler och tredje riket.

Hela Hitlers symbol- och hälsningsskafferi består av stulna produkter från Romarriket och Asien. Men han var ett geni, det är svårt att komma ifrån.

Appropå stavningsprogram.. testa att skriva "ICA MAXI" med T9 på. Åtminstone i en SonyEricsson kommer den vilja skriva "ICA NAZI". Mycket intressant. :-P

6 Robert:

Detta, det faktum att Pippi förknippas med porr i USA, är faktiskt ny information för mig. Jag är väl helt enkelt inte lika bevandrad inom porrens förunderliga värld som Magistern ger sken av att vara :-)

Min mobil är för gammal för att ha T9, men M:s Samsung
verkar vara något av en smygnazist.

7 Magistern:

Jag minns åtminstone uppståndelsen (he he he) som blev efter att Pippi Långstrump florerade i dylika kretsar i USA. T.o.m. Astrid Lindgren upprördes över detta. Sen att jag personligen inte uppfattar Pippi Långstrump som särskilt sexig har inget med min erfarenhet av porr att göra. :P

8 Robert:

Ja okej då, om till och med Astrid blev upprörd, då kan jag väl ge visst erkännande åt dess genomslagskraft :-) Nej, jag har inte heller sett henne som någon form av sexobjekt direkt. Går igång mer på en boll wasabi.

Kommentera här: