XRob; folkbildaren

image396


Syfilis orsakas av en spiroket som heter Treponema pallidum. Människan är dess enda reservoar. Smittspridningen sker sexuellt. En syfilisinfekterad gravid kvinna kan också smitta fostret via placentan.

Vid primär syfilis uppstår ett sår, vanligen på könsorganet, ca 3 veckor efter smittillfället, och ofta en svullnad i motsvarande lymfkörtelområde, vanligtvis ljumsken.

Sekundärstadiet börjar 7-10 veckor efter smittillfället. Ofta ses feber, svullna lymfkörtlar och ett utslag på kroppen, och symtom kan uppträda från i stort sett alla organ. Sjukdomsbilden är ofta mycket okarakteristisk. En del människor får inga symtom alls.

Syfilis klassas enligt smittskyddslagen (2004:168) som en allmänfarlig sjukdom, och är därmed smittspårningspliktig. Syfilis botas med antibiotika.

Källor: Wikipedia, Smittskyddsinstitutet, Smittskyddslagen (2004:168)



(Obs, detta inlägg är s.k. seriositetshumor, en av mina favoritvarianter av svår humor. Den går, som namnet antyder, ut på att vara oväntat seriös. Det finns inga egentliga poänger i seriositetshumor, om man inte är införstådd med att seriositeten är fejkad. Och sen så var bilden fin, med färgsättningen och det ovidkommande ankaret. Ett annat exempel på svår humor är det faktum att jag medvetet inte tog med det på topp 10-listan över de bästa humorformerna, trots att den placerar sig på 5:e plats. Ett litet internskämt mina hjärnhalvor emellan. Sen så blir det ju sarkasm av alltihopa, i och med den här förklaringen i slutet)





Andra bloggar om: ,

Kommentarer:

1 Sandra:

http://hansluthman.se/texter/sprakfakta/sje.htm fascinerande.. apropå, eh.. många ord? näe jag vet inte. men det toksnöar ute!!

Kommentera här: