Bestäm er nu för fan

Jag gillade inte det förra betygsystemsbytet, i synnerhet inte då jag var med i den första kullen som utsattes för det. Vi var inget annat än en bunt försökskaniner. Söta försökskaniner - visst - men likförbannat försökskaniner.

Olika skolor hade olika uppfattningar om hur det nya systemet skulle tolkas, och det som räckte till ett MVG i en skola blev ett VG i en annan. Även lärare inom samma skola tolkade det nya systemet helt olika i början. Jag minns att min musiklärare sa att det var i nästintill omöjligt att få MVG i ett ämne som musik och gav mig med den motiveringen ett VG. Tror inte det var någon i min klass som fick MVG av honom.

Stegen på skalan var dessutom på tok för få. Bara ett sånt faktum som att lärare ofta delar ut betyg som G+, VG- etc är väl ett tydligt bevis för detta. (Jag fick till och med ett VG+++ på ett prov en gång). Men nu, efter några år, så har en mer enhetlig tolkning av skalan uppstått, och den funkar faktiskt rätt bra nu.

Jag förstår inte varför bytet skedde, då det bara innebar att det blev svårare att jämföra sina prestationer med elever ett år äldre och med elever från andra skolor. Konverteringstabeller upprättades. Och nu är det då dags för ett byte igen. Dubbla konverteringstabeller kommer att behövas.

Men det nu förestående bytet kommer att ske av en väldigt tydlig anledning, något som det förra inte gjorde. Det kommer att förenkla betygsättningen avsevärt med fler steg. Visst, det lär väl uppstå en massa + och - efter graderingarna även med detta system, men i mindre utsträckning, då ett enda steg inte sträcker sig över samma breda kompetensspann.

Annars funkar systemet på min utbildning rätt bra, antingen är man Godkänd, eller så är man Icke godkänd. Inga krusiduller. Men barn/ungdomar i en ur utvecklingssynpunkt intensivare fas i sina liv behöver antagligen fler steg än så.

Trevligt att de borgerliga partiernas syn på hur skolan ska se ut frambringar en vettig idé till slut. Fast det måste ju inträffa förr eller senare. Annars verkar den som bekant mest gå ut på att fundera kring vilka straff som elever ska kunna råka ut för.

Man får bara hoppas att det dröjer ordentligt tills nästa byte sker, så att fler kullar slipper offras som försökskaniner.

Kommentera här: