Kränkningsnytt #3 - It's a kränkt up world

"Vi har kristna som reagerar mot Jesus som bög; nyligen ledde en Ecce Homo-utställning till slagsmål och försök att bränna ner Jönköpings kulturhus. Det finns feminister som kränks av reklam, män som kränks av att kallas djur. En del homosexuella vill se inskränkta pastorer bakom lås och bom, och antireligiösa kränks av biblar på hotellrum.


Karikatyrer, konstnärer, ståuppkomiker, svarta och glittriga glassar, reklam, böcker, you name it - farorna sägs finnas överallt.


Alla kränks ju av något. Ska man rätta sig efter alla som tror sig ha immunitet mot kränkningar har man inte mycket till demokrati kvar".

/Sakine Madon

image277


Kränkningar i övrigt:

Dilba kommer eventuellt att känna sig kränkt av Martin, för att han skrivit en bok som eventuellt anspelar för mycket på deras kraschade äktenskap. Senaste nytt här. Upphaussning av halvkass bok? Två f.d. stjärnor som saknar att synas i media? Avgör själva.

Kvinna kränkt av att skribent inte uppfattade hennes bröst som attraktiva. Fast här har hon faktiskt hängts ut på ett sätt som gör att hon har rätt att känna sig, om inte direkt kränkt, så åtminstone skapligt förnärmad och objektifierad. Har man en åsikt om en privatpersons utseende så gör man uppenbarligen bäst i att inte sätta den i tryck.

Lisa Marie Presley kränkt av att Viva Las Vegas används i reklam för Viagra. Jag vet hur det känns. Jag kände mig kränkt av att låten Bicycle Race av Queen användes i ett inslag i Västerbottensnytt som handlade om ökningen av cyklister i centrala Umeå för några år sedan (obs, sarkasm).

Pastor Daniel Scott riskerade dödsstraff i Pakistan för att ha kränkt islam. Jag har fortfarande lite svårt att begripa hur man över huvudtaget kan kränka något såsom en idé. Människor kan (uppenbarligen) uppleva sig bli kränkta om någon uttalar sig negativt om något som de tror stenhårt på. Alltså kan han således ha "kränkt" muslimer, och inte islam.

Slutligen så ber jag om ursäkt om den kassa ordvitsen i rubriken råkade kränka någon. Jag vet att det är ett känsligt ämne för många att blanda engelska och svenska in such disgraceful manner.



TIllägg (00:40)


Jag glömde så klart att nämna att Peter Wahlbeck lyckades kränka ett ungdomsförbund (inte illa pinkat!). SSU:s (eller snarare den enskilda SSU:arens) agerande ter sig ju inte ett dugg trångsynt. Har man bokat Wahlbeck så borde man väl vara insatt i hans typ av humor. Snacka om att skämma ut hela sitt förbund. Man beter sig inte på det sättet som hon gjort. Skulle jag ha krävt att filmen skulle ha avbrutits senast jag såg en kass film som inte föll mig i smaken på bio kanske? Nej, jag kunde ha 1) suttit kvar ändå, eller 2) gått därifrån.

Jag har festat med SSU:are många ggr i mina dar, och det har varit väldigt trevliga fester, men under den salongsberusade ytan har jag alltid undrat om dom verkligen har haft humor, på riktigt. Det kändes nämligen mest som ryggdunk och artighetsskratt till höger och vänster (mest till vänster då). Nu är det alltså bekräftat svart på vitt att dom saknar verklig humor (obs, generaliseringsskämt).

Det Wahlbeck sysslar med kallas s-a-t-i-r, och han framför den genom ironi och sarkasm. Han vågar gå för långt, på ett hänsynslöst men samtidigt välbalanserat sätt. Det kan vara svårt för vissa att fatta. Men det är ingen ursäkt för att agera censurerande moralpolis. Jag vill bestämma själv vad jag lyssnar på. Passar det inte andra så står det dom fritt att sluta lyssna när som helst.

Hade han uteslutande valt att driva med nynazister, vita män och moderater (och framförallt då rika, vita, medelålders högerpolitiska, konservativa män från överklassen som är smygnazister... dom får gärna vara lite lagom lönnfeta också, en bilring eller två runt magen, och har dom någon udda sexuell böjelse som dom döljer lika illa som den överkammade flinten så är det ett stort plus) så hade han garanterat fått fortsätta. Men SSU gav mig ett ordentligt garv i alla fall, alltid något. Kanske har dom lite humor, trots allt.






Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Kommentarer:

1 Lollias:

...som tar igen nästan tre veckors semester utom-orts...
Som tidigare SSU-are känner jag mig KRÄNKT av ditt generaliserande om huruvida SSU-are saknar humor! Eeeeeeh... nä. Jag garvade åt din text oavsett. Fast jag är ju inte SSU-are nåmer, så det kanske är nåt som försvinner med medlemskortet? (icke-humorn, alltså) :-)
Jag har fruktansvärt svårt för lytesskämt, men för mig funkar det att bara gå därifrån. Eller låta bli att skratta, vilket som. Folk fattar (konstigt nog), ingenting att öda energi på.

2 Robert:

Haha, jag VISSTE väl att någon skulle bli kränkt ;-) Om lyteskomik görs på rätt sätt, med ironi och distans, så kan det vara roligt. Jesper Odelberg t.ex. gör ju lysande lyteskomik, men det blir ju en liten annan grej då han driver med CP-skadade och rullstolsburna, då han är det själv.

3 Danne:

Håller sällan med SSU om så mycket men att de "dömde ut" Wahlbäck är väl ett av de saker som vid nästa deceniumskifte kommer räknas upp som deras "golden momens".

Han är verkligen inte kul, var på en show med honom för flera år sedan. I början lyssnade vi, tog ca 5 minuter innan vi började koncentrera oss på våra öl istället. När killen inte lyckats få till en enda person i publiken att dra på smilbanden började han "häckla" grabbarna längs bak (jag var en av dem). Försökte spela på den "dumma norrlänska män som bara kan supa och bröla". Det fick ju till reaktion att hela publiken började "bröla". Då ropade han upp mig på scen och skulle göra sig lite lustig på mig. Kan vara jag som inte fattar men det gjorde ingen annan heller tror inte jag någonsin varit i samma land som någon som fattade hans poänglösa mobbande. Jag kunde utan någon som helst tidigare vana vända varenda argument han hade. Hela publiken skrattade ut honom, efter ett sista försök (efter att jag satt mig igen) att vara rolig så gav han upp. Jag pratade lite med honom i baren efteråt, det var enligt honom hans värsta kväll någonsin. Jag tror tvärt om, denna kväll fick han iaf en öl efteråt (eller vad det nu var han drack).

Kommentera här: