En studie i sexuellt beteende

En dyster dag som denna så behövs det nyheter av det lättsammare slaget för att skingra tankarna lite. Därför är det bekvämt att fastna för följande artikel i Svenska Dagbladet: Kvinnor tittar mer på könsorgan än män gör.


"En ny undersökning visar att kvinnor tittar mer på mäns nedre regioner än vad männen tittar på kvinnors kroppar".

"Forskarna har låtit både män och kvinnor titta på bilder av avklädda personer av det motsatta könet. När man följt deras blick har det visat sig att män i huvudsak studerar kvinnors ansikten medan kvinnor i sin tur tittar mot de nedre regionerna".



Skulle vara intressant att få läsa hela undersökningen ifråga, men hittar den inte på PubMed, där den rimligtvis borde finnas nånstans. Inte på KI:s hemsida heller. Hur många deltog i studien, var alla deltagare hetrosexuella, vad var syftet med den över huvudtaget, vad anser forskarna att resultatet har för betydelse, vad beror resultatet på? Såna saker måste jag få reda på för att känna mig tillfredställd fullt ut.

Så på det sättet är det en jobbig artikel att läsa. Bristen på djup och länkar är mödosamt för en kunskapstörstande idiot som undertecknad att uppleva.

Anyway; nyhetsvärdet i undersökningen är (för mig) tämligen lågt, även om det är kul att få det "svart på vitt" på det här sättet. Jag har varit denna banbrytande upptäckt (obs, sarkasm) på spåren ett bra tag nu, tillvägagångssättet har varit det klassiska sammanställandet av diverse vardagsbetraktelser. Tillfällena för studier av kvinnors förhållningssätt till det manliga könet har det funnits gott om, det blir lätt så om man går i en klass som består av 90% tjejer - Det pratas inte om så mycket annat.

En artikel från Metro.co.uk skriver i princip samma sak om undersökningen som DN, men i lite utförligare form:

 


"The findings, reported in the journal Hormones And Behaviour, support previous research suggesting that men and women have different patterns of brain activity when viewing sexually stimulating images.


Using a functional magnetic resonance imaging (fMRI) brain scan, scientists found greater activation of a region called the amygdala in men than in women.


This small section of the brain plays a vital role in the processing of emotional information.


Why sexual images should trigger more amygdala activity in men than women is unclear. But the eye-tracking study suggests it might be related to men's greater focus on faces in the photographs".

 


Amygdalas huvudsakliga uppgift är att bedöma hurvida signaler från omgivningen ska uppfattas som hotfulla eller inte, så att påstå att den har med bearbetandet av emotionell information att göra låter märkligt. Däremot är amygdala en viktig del av det limbiska systemet, som i sin tur är det område i hjärnan där känslomässiga reaktioner upplevs. Så det är inte helt fel. Bara förenklat på ett sätt som gör det fel.

 

Ja ja, nog om detta nu. Man får ta det för vad det är - Ytterligare en av otaliga undersökningar som slår fast det redan uppenbara. Det skapar ju åtminstone arbetstillfällen för forskare. Och så intressant var den inte. Men ett trevligt sätt att slösa bort en kvart på.

 

Nu - Laga mat och plugga biomedicin.


Kommentarer:

1 System_of_a_Down:

Betyder detta att det finns en motsvarighet till mansgrisar hos kvinnor? Undrar vad benämningen kan vara?
Betyder det också kanske att killar inte är så sexfixerade som påstås? Eller är tjejer kanske mer sexfixerade?
Ska nog fråga en präst om denna kontroversiella frågeställning om könsroller.
Får jag vänligen ta emot vad ang prästens svar/ reaktion?

2 Robert:

"Sugga" är väl kanske ett lämpligt uttryck att använda (men i såna fall borde mansgris egentligen benämnas "galt").

Tror det kan vara fråga om att tjejer är bättre på att dölja sin fixering. Nån form av tabu, som vi killar har missat poängen med.

Oj, väldigt svårt att förutse en sån reaktion, då de sällan är produkten av ett logiskt resonerande. Jag tippar därmed att svaret INTE kommer att lyda att alla människor är mer eller mindre lika på den punkten.

3 Lollias:

Jag tror att myten om att män är mer sexuellt intresserade än kvinnor skapades av män med prestationsångest... :-) Jag är övertygad om att vi vill lika mycket, men tyvärr uttrycker det på olika sätt (HELT olika och obegripliga språk) och därför tycker att den andra inte är intresserad. Typ.
En subjektiv grej, där alla tycker att de vill ha sex oftare än partnern?
Ett MYCKET intressant ämne, dock. Och att vi tjejer tittar på rumpor trodde jag var allmänt känt...? Ögon - rumpor - resten, typ.

4 Robert:

Du har helt klart en poäng där, med att vi uttrycker oss helt olika. Och tjejer tittar på de mest märkliga saker, ett ex till mig var t.ex. helt besatt av manliga händer, något som för mig fortfarande är ett mysterium :-)

5 Emma:

Sånt här påminner mig om forskarna i umeå som upptäckte efter egen undersökning att veganer äter mindre glass och lösgodis, men mer chips, än övriga befolkningen. Och att hormoner och amygdala spelar roll i beteendet är väl inget nytt, vore väl konstigt om de inte upptäckte något? Var själv med i en sådan undersökning på grund av min "speciella" situation, och tadah, jag hade en "kvinnlig" hjärna, eller snarare den reagerade som en. Suprise?

6 Lollias:

Hmmm... undrans vad en sån undersökning skulle säga om mig...? *fniss*
Jag gillar också händer. Och överarmar. Och trekanten som blir när axlarna är bredare än höften. Och...
Fast rumpan är ändock det viktigaste när ögonen skvallrat om en icke-aggressiv man. Fortfarande. :-)

Kommentera här: